“Politicologie” wordt over het algemeen gedefinieerd als de studie van regeringen, politieke processen en politiek gedrag. Het is een tak van de sociale wetenschappen waar de studie vooral draait om het analyseren, beschrijven en voorspellen van politiek gedrag samen met politieke systemen. In feite is de beste manier om het te omschrijven als een wetenschap die meer draait om subjectieve verheldering dan om harde gegevens. Het is een wetenschap die een persoon helpt bij het begrijpen van de relaties tussen andere individuen, groepen en de staat, samen met de werkwijze van de moderne overheid.

Politicologie als discipline is relatief nieuw en heeft de afgelopen jaren voldoende erkenning gekregen bij jonge studenten uit de Verenigde Staten. Het omvat voornamelijk verschillende deelgebieden zoals filosofie en theorie van het politieke systeem, politieke economie, beleidsstudies, internationale betrekkingen en een verzameling van andere gerelateerde velden. Het belangrijkste doel van de politieke wetenschappen is om een ​​student te helpen een carrière in de politiek te maken en hem een ​​goede kennis te geven van de politieke procedure die nuttig kan zijn.

Studenten die carrière maken in deze tak van de sociale wetenschappen worden over het algemeen politicologen genoemd en kunnen leiden tot spannende carrières bij federale, provinciale en lokale overheden; wet; bedrijf; internationale organisaties en verkiezingspolitiek.

Hun takenpakket bestaat voornamelijk uit het analyseren van verschillende gebieden van politiek gedrag, waaronder openbaar bestuur, publieke opinie, belastingen en stemmen. Afgezien hiervan doen ze over het algemeen onderzoek naar verschillende openbare kwesties en politieke relaties en middelen. Deze onderzoeksprocedure kan zowel binnen één land als internationaal zijn. Het onderzoeks- en analyseproces omvat echter vaak gerechtelijke uitspraken, publieke opinie en besluitvorming. Daar komt nog bij dat ze ook oplossingen aanbevelen en soms onderzoek doen om betere beslissingen te nemen over zaken die over het algemeen burgers, bedrijven en milieu aangaan.