Hoe gevaarlijk is asbest?

Een vraag dat voor veel mensen onduidelijk is; hoe gevaarlijk is asbest? Iedereen weet dat asbest schadelijk is voor het menselijk lichaam. Maar wanneer zal het menselijk lichaam aangetast worden? Een belangrijke vraag waar iedereen het antwoord op zal moeten weten. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten wat je er tegen kan doen.

Wat is asbest?

Asbest is in de vorige eeuw veel gebruikt. Het is dan ook goed mogelijk dat asbest vandaag de dag nog aangetroffen wordt. Het was een duurzame stof dat voor een lage prijs aangeschaft kon worden. Daarnaast had het ook een brandwerende en isolerende werking.

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal natuurlijke mineralen. In Nederland kennen we het in diverse soorten; wit asbest, blauw asbest en bruin asbest. De witte asbest is spiraalvormig en werd uit de mineraal chrysotiel gehaald. Het is het asbest dat bekend staat als het meest gebruikte, maar toch de minst schadelijke. Maar daarom niet minder belangrijk, gezien de gevolgen die het met zich meebrengt.

Blauw asbest staat bekend als ongebonden en werd gewonnen uit crocidoliet. De vezels zitten hierbij niet vast in het asbest materiaal. De stad Wittenoom is een goed voorbeeld om blauwe asbest te vermijden. In deze stad werd het meest van deze soort mineralen gewonnen. Destijds had de stad circa 20.000 inwoners. Hiervan is 10% overleden dankzij de gevolgen van het blauwe asbest. Nu is het een spookstad met nog maar 20 inwoners waar nog steeds de kans is op besmetting door de vezels.

Bruin asbest was moeilijk te winnen door de mineraal waar het zich in bevond; amosiet. Deze vorm werd grotendeels gewonnen in Zuid-Afrika. Het is een vorm dat bestond uit harde vezels waardoor het niet snel zal verstuiven.

De mogelijke gevolgen van asbest

Op welk moment zal asbest het menselijk lichaam aantasten en welke gevolgen kunnen er zijn? Het lichaam zal alleen worden beschadigd op het moment dat de persoon de losse vezels inademt. De ernst van de schade ligt aan de hoeveelheid losse vezels. Doordat deze vezels onzichtbaar zijn is het belangrijk om op te passen. Zolang er niks met de asbestplaten gedaan wordt, is er geen kans op schade. Wanneer de asbestplaten aangetast worden, zullen er wel losse vezels vrijkomen.

De gevolgen van asbest zijn verschillende vormen van kanker; long-, longvlies- en buikvlieskanker. De mensen met een groot risico op schade door asbest zijn; bouwvakkers, timmermannen en mensen die werken in de installatietechniek en industrie. Omdat er in de vorige eeuw veel gebruik werd gemaakt van asbest en er minder voorzichtig mee om werd gegaan, is er een grote kans op schadelijke gevolgen.

Het is misschien ondenkbaar, maar iedereen ademt elke dag een beetje asbest in. Doordat het in de lucht zit krijgen mensen kleine hoeveelheden asbestvezels binnen. Op het moment dat er brand in de buurt is, adem je onbewust meer asbestvezels in. De kans op gevolgen zal hierdoor nauwelijks tot niet toenemen. Door de korte duur heeft de asbest dat in de lucht zweeft een laag risico tot gevolgen.     

Verwijderen van asbest

Het is mogelijk om het asbest zelf te verwijderen wanneer er toestemming van de gemeente gegeven is en de benodigde hulpmiddelen in huis zijn. Toch is dit een gevaarlijke klus om zelf uit te voeren. Daarom is het ook verstandig om deze klus te laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf die over de certificaten bezit.

Het saneren van asbest kost veel geld. Er zijn diverse redenen waarom dit een hoge prijs heeft. Zo moet het bedrijf de vergunningen en certificaten terugverdienen en het vernietigen van de asbestplaten kost veel geld. Daarnaast gaat er ook veel tijd in zitten en zal zorgvuldig gewerkt moeten worden en niet zo snel als mogelijk. Een andere tijdsbesteding is het onderzoeken waar het asbest zit.